Sida 2 av 2

BBQ-sås

Ingredienser 2 dl Créme fraiche 1 msk dijonsenap, grey 2 pressade vitlöksklyftor 1/2 dl hackad gräslök (örtkryddor) 1/2 dl hackad rödlök Salt Peppar Blanda. Ät.

Sandras skogspanna

Härliga smaker av lök, lingon och timjan samsas i denna härliga skogspanna! Tid: 60 min Till: 4 portioner Ingredienser 600 g fläskfilé 2 st gula lökar 200 g…

Gräddsås

Gräddsås Rund, gräddig och smakrik. Att blanda grädde och crème fraîche gör såsen extra god. 4 portioner 3 dl grädde 200 g crème fraîche 34 % ca 2…

Köttbullar med mos och brunsås

En klassiker! Receptet kommer från ensmaksak.com Till: 4 personer Tid: 1 h Köttbullarna Har du väl provat detta grundrecept på köttbullar vill du aldrig byta.  Jag börjar alltid…

Enkelt bröd (frukostfrallor)

Tips från syrran på goda frallor. Receptet kommer från Nya Annas mat (Anna Bergenström) och är hämtat från Tasteline. Ingredienser 5 dl vatten (fingervarmt) 1 dl mjölk 25 g…

Kyckling i lergryta med brunssås

Det här receptet kommer från Glada Ryttares recept. Till: 4 personer Tid: ca 2.5 h Ingredienser 1 hel färsk eller tinad kyckling smör vitpeppar svartpeppar flingsalt, eller vanligt…

Pizzadeg

Martin Johansson borta på Pain de Martin har ett underbart recept på en enkel pizzadeg. Jag har testat och modifierat receptet något men alltid utgått från hans originalrecept….

#11 Bönan IPA

Bryggd tillsammans med Berggren. Recept Namn: Bönan IPA (IPA) Bryggdag: Lördag 1/8 2015 Typ: BIAB Volym ner i jästunna: 20L Beräknat OG: 1060 Beräknat FG: 1012 Bekräknat ABV:…

#9 Frank

Bryggd tillsammans med Henning, Micke, Måns och Kim Recept Namn: Frank (Bitter) Bryggdag: Fredag 6/2 2015 Typ: BIAB Volym ner i jästunna: 20L Beräknat OG: 1048 Beräknat FG:…

#5 Armadillo Amarillo APA

Bryggd tillsammans med Henning, Micke och Kim. Receptet Armadillo Amarillo APA Bryggdag: Fredag 3/10 2015 BIAB Volym: 14 L Beräknat OG: 1051 Beräknat FG: 1010 Bekräknat ABV: 4.3%…

#6 Bruno

Bryggd tillsammans med Henning och Micke Receptet Bruno (Brown porter) Bryggdag: Fredag 27/10 2014 Maxi-BIAB Volym: 18 L Beräknat OG: 1049 Beräknat FG: 1012 Bekräknat ABV: 4.9% Beräknat…

#10 Apollo

Bryggd tillsammans med Henning, Micke, Måns och Kim Recept Namn: Apollo (Imperial IPA) Bryggdag: Fredag 6/2 2015 Typ: BIAB Volym ner i jästunna: 18L Beräknat OG: 1071 Beräknat FG:…

Kärleksmums

Jeflar! Receptet gäller en plåt. Tid: ca 60 min Receptet kommer från: Arla Ingredienser 150 g Smör 1 ½ dl mjölk 3 st ägg 3 dl strösocker 1…

Kyckling i lergryta

Väldigt gott och enkelt! Till fyra portioner. Tid: ca 2½ h Ingredienser 1 hel kyckling (ca 1400 g) salt peppar 1 citron 1dl vatten 4 potatisar 4 morötter…

Potatis och purjolökssoppa

Väldigt god soppa, enkel att göra! Receptet kommer från: ICA.se Till fyra portioner. Tid: 30 min Ingredienser 600 g potatis 1 purjolök 1 msk smör eller margarin 1 l grönsaksbuljong (vatten och…

Kolakakor

Här kommer ett recept på kolakakor. Antal: ca 30 st Tid: 30 min Ingredienser 100 g smör 1 dl strösocker 2 msk vaniljsocker 2 msk ljus sirap 2…

Rågkakor

Vi brukar ibland köpa med oss Moakakor från den lokala speceriaffären här på orten. Varför inte prova och baka själv tänkte jag och bakade första bästa recept jag hittade på…

Rostbröd med frön

Gött rostbröd som från början kommer från Martin Johanssons bok, Enklare Bröd, gott att frysa. Antal: 2 st limpor Tid: 1 h arbete och ca 8-10 h jäsning…

Bagebrö/Hönökaka

Recept på gôôragoa Bagebrö eller Hönökakor som det också kallas. Perfekta att frysa och sedan köra i rostningsmaskinen. Antal: 6 st Tid: 120 – 180 min Ingredienser: 50…

Skrabbelucker/Krabbelurer

Antal: ca. 8 Tid: 60 min Ingredienser 1 ägg 1 dl socker 3 dl mjöl 1,5 tsk bakpulver 3/4 dl mjölk 1 tsk vaniljsocker Gör så här: Vispa…

Parmesankex

Schyssta kex från Brunkebergs bageri. Rulla degen i valfri blandning, till exempel basilika och timjan eller chilli. Går även bra att frysa degen och plocka fram, tina och…

Franskt bröd från Gotland

Det här receptet har min mamma fått från en bagare på Gotland. Tar lång tid att göra men blir väldigt gott. Antal: 2 st Tid: 3-4 dygn Ingredienser…

Hamburgerbröd

Baktid: ca 60 min Antal: 8 st Ingredienser 25 g jäst 25 g smör 2 ½ dl mjölk ½ tsk salt 1 tsk strösocker 7 dl vetemjöl sesamfrön…

Rågbröd med kummin och morot.

Baktid: ca 3 timmar Antal: 2 bröd Ingredienser 25 g jäst 7 dl rumsvarmt vatten 2 tsk salt 1–2 tsk kummin 2 msk honung eller mörk sirap 2…

Enkelt bröd

Baktiden: ca 4 timmar Antal: 1 bröd Ingredienser 300 g (6½ dl) vetemjölspecial 300 g (3 dl) vatten 10 g (2 tsk) jäst 6-9 g (1-1½ tsk) salt…

Pannkakor

Ett bra pannkakasrecept måste man ha. Jag minns inte riktigt varifrån detta receptet kommer från början men gott blir det. Ingredienser 2 ½ dl vetemjöl ½ tsk salt…

Surdegsgrund – Försök #1

Första försöket med en egen surdegsgrund. Receptet verkar väl vara ganska vedertaget men jag gör ett försök. Rågsurdegsgrund Dag 1 100 g (1 dl) ljummet vatten 30 g…

Tzatziki

Tzatziki är en variant av vitlökssås som har sina rötter i det grekiska och turkiska köket, men är en väldigt känd rätt i hela världen. Tzatziki innehåller yoghurt, riven gurka, salt, vitlök och enligt gammaldags recept…

Potatis- och purjolökssoppa

Förjäkla god soppa! Addera bacon och färsk persilja and it’s a WIN. Passa även på och baka lite färska bagutter till. Receptet passar till fyra personer. Ingredienser 8…

Amerikanska bagels

En bagel eller beigel är en typ av bröd. Den utbakade degen som får vila i kylskåpet eller källaren över natten får koka en stund innan bageln gräddas färdigt som vanligt i ugn….

Baguetter

Ett baguetterecept från Pain de Martin. Det blir ungefär fyra stycken lite krokiga baguetter, härligt goda. Har testat att både jäsa i rumstemperatur över natten och i kylskåp….

Salamipasta med vitlök

Pasta, vitlök och salami är ingredienser som känns mycket italienska. Lägg till parmesanost och olivolja och du kan drömma dig till sydligare nejder hemma vid köksbordet. Det här…

Rostbröd

Den här formfranskan är fantastiskt lättbakad och jättegod, både att äta färsk och att skiva och frysa in för att sedan ta fram och rosta eller göra varma…

Revbensspjäll

Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll. Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås. 1,5 kg…

Pitabröd

Ett recept på pitabröd med kött. Jag gjorde så att jag började med bröden och under tiden de jäste stekte jag upp lite renskav och tog fram lite…

Kycklingröra med soltorkade tomater

En superenkel vardagsrätt som smakar mycket. Lite syrlighet från crème fraiche, mycket smak från de soltorkade tomaterna, lite hetta från chilin och cayennepepparn och lite sälta från baconet….

Rödvinssås

Rödvinssås till 4 portioner: 1 msk smör 1 finhackad scharlottenlök 2 msk socker 4 dl rödvin 4 dl vatten 1 msk balsamvinäger 4 msk kalvfond 1 msk maizena…

Gotlandslimpa

Det går inte riktigt att förklara hur gott det här brödet är. Man måste prova. Gotlandslimpan är en klassiker, med pomerans och skållat mjöl, och helt klart en…