Det går inte riktigt att förklara hur gott det här brödet är. Man måste prova. Gotlandslimpan är en klassiker, med pomerans och skållat mjöl, och helt klart en av mina absoluta favoriter. Det kräver lite arbete, men jag lovar att det slår vilket surdegsbröd som helst när det är klart! Det här receptet kommer från min mamma som bakat brödet sedan urminnes tider.
Receptet räcker till ungefär två limpor. Sist jag bakade dubblade jag receptet och gjorde tre stora bröd.
Ingredienser
6 dl rågsikt
7 dl vatten
½ msk salt
½ msk ättika
50 g jäst
1 pkt pomerans
½ dl sirap
1 dl socker
8-9 dl vetemjöl
Limpan bakas i två steg.
Steg 1 – Förbered kvällen innan
1. Koka upp vattnet.
2. Häll i ättika.
3. Blanda rågsikt och salt.
4. Blanda vattnet och mjölblandningen långsamt.
5. Blanda tills det blir en gröt.
6. Täck gröten med bakduk och låt jäsa till nästa dag.
Sist lät jag gröten jäsa över dagen ca. 6-7 timmar
Steg 2
01. Koka pomeransen i vatten och skär bort det vita. Grovhacka pomeransen.
02. Lös upp 50 g jäst i 1 dl vatten.
03. Blanda ner jäst och pomerans i gröten.
04. Häll i sirapen och sockret.
05. Tillsätt vetemjölet.
06. Låt degen jäsa i 30-minuter.
07. Förbered en form, smör in kanterna och mjöla.
08. Degen skall vara kletig.
09. Lägg ut rikligt med mjöl på ett bord.
10. Ta deg till 1 limpa och arbeta degen slät.
11. Lägg degen i formen.
12. Låt jäsa i 1 timme.
13. Sätt ugnen på 250C
14. När brödet jäst, grädda i mitten av ugnen på 250C i 10-min. Sänk sedan värmen till 175C i 30-40-minuter.
15. Provstick brödet. Brödet skall vara lite kladdigt i mitten.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.