Det här receptet kommer från urminkokbok.

VÄRLDENS GODASTE KANELBULLAR
Ca 40-50

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
13-15 dl vetemjöl
150 gram smör
1 tsk salt

Fyllning
200 gram smör
1 dl socker
1 dl sirap
riven mandelmassa ( ca 0,5 dl riven, lite efter behag)
vaniljpulver
4-5 msk kanel

1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda lite av mjölken med jästen och häll sedan i resten av mjölken. Tillsätt salt, socker, sirap och till sist mjöl. Blanda väl, den kommer vara kletig!
2. TIllsätt smöret i kuber och låt bearbetas i maskin i ca 10 min, tillsätt mer mjöl om det behövs (det kan se omöjligt ut till en början, men låt maskinen jobba och smöret kommer arbetas in tillslut. Degen blir nu otroligt lätt att arbeta med och man behöver inte tillsätta så mycket mjöl).
3. Jäs i 1 h. Under tiden blandar du fyllningen, jag brukar köra allt i en mixer så det blandas ordentligt.
4. Ta upp degen ur bunken och knåda några minuter. Dela i 2 delar. Kavla ut en del till en kvadrat (så tunn som möjligt). Bred på hälften av fyllningen. Antingen rullar du ihop till en rulle och sedan skär bullar ca 1 cm eller så delar du degen på mitten och skär tunna remsor som du tvinnar och snurrar ihop till ett nystan. Lägg varje bulle i ett bullpapper och därefter på en plåt med bakplåtspapper (bullpapper för att behålla fyllningen, bakplåtspapper för att inte smutsa ner plåten för mycket!). Gör därefter samma med resterande deg och fyllning.
5. Jäs i 45 min
6. Pensla med uppvispat ägg och lägg på pärlsocker. När du vispar ägget ha gärna i någon matsked vatten, då blir ägget inte så tungt och det går lättare att pensla. (Ibland lyxar jag till det och har både pärlsocker och mandelflarn, ibland finns det kanske endast vanligt socker att tillgå!)
7. Grädda i 225 grader i 8-10 min.