Vi brukar ibland köpa med oss Moakakor från den lokala speceriaffären här på orten. Varför inte prova och baka själv tänkte jag och bakade första bästa recept jag hittade på nätet. Receptet kommer från Kungsörnen.

Antal: 4 st
Tid: ca: 100 min

Ingredienser

5 dl kallt vatten
1 dl Rågkross
25 g smör eller margarin
50 g (1 pkt) jäst
2 tsk salt
1 msk sirap
1 msk stött anis eller fänkål
750 g (ca 1,3 l) Rågsikt

Gör så här:

Koka upp 1 dl vatten tillsammans med rågkrossen. Ta bort från spisen och tillsätt resten av vattnet och matfettet. Låt kletet svalna till 37°C. Smula sedan ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt sirap, salt, kryddor och mjöl, spara lite mjöl till utbakningen. Arbete ihop till en deg. Degen skall kännas smidig. När degen känns fin skall den jäsa i ca. 20 minuter.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela sedan degen i fyra mindre bitar. Kavla och platta ut varje del till en rund kaka, ca 16 cm i diameter. Lägg kakorna på bakplåtspapper. Nagga varje kaka med en gaffel och låt jäsa under plast/duk i ca. 30 minuter. Under tiden kakorna jäser sätt på ugnen och ratta in  225°C. Grädda sedan varje kaka i mitten av ugnen i ungefär 12-15 minuter. Pensla rågkakorna med vatten, ev. blandat med lite sirap. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Rågkakebaklåt med Björn Olsson!