På öl och whiskymässan provade jag och Anna Beerbliotekets Pale Ale Raspberry Wheat och den var rktigt god. Anna önskade en liknande öl till sin 30-årsfest. Så vi kom fram till en amerikansk veteöl med hallon.
Receptet
Annas Vete
BIAB
Volym: 20 L
Beräknat OG: 1050
Beräknat FG: 1012
Mäskning
Tid: 80 min (65 grader)
Vatten: 17L
Lagermalt: 2,4kg
Vetemalt: 2kg
Kokning
Tid: 70 min
Tillsatte: 6L (ca.22L)
Bittergiva (uppkok): Challenger 8% 17g
IBU: 15
Övrigt: Irish moss 1 tsk (sista 15min)
Jäst
Wyeast 1010 American wheat
Pitchade vid 20 grader
*Redovisning
Total tid: ca 6h
OG: 1056
FG: 1010
Volym: 15 L
1. Mäskningen fick stå lite längre än planerat då jag var tvungen att åka iväg en kortis.
2. OG:et blev väldigt högt, vanligtvis brukar mina beräkningar stämma men denna gången kokades alldeles för mycket vatten bort.
3. Färgen blev ovanligt mörk. Vet inte riktigt varför, möjligtvis var det lagermalten som hade en mörkare ton.
4. Smackade jästpåsen ca 6 timmar innan pitchningen och den verkade må bra. Jäsningen kom igång inom ett dygn.
5. Den nya spisen fungerade bra. Höll mig på nummer 8 vid vörtkoket och fick ett stabilt rullande kok.