Gott rågbröd som blir väldigt saftigt av skållningen. Jag är själv inte så förtjust i spiskummin men det passar riktigt bra i detta bröd. Till skållningen använde jag mig av grovt rågmjöl då jag inte hade något rågkross.
Antal: 2 bröd
Tid: 10-12 h
Ingredienser
Skållning
200 g rågkross (alt. rågmjöl)
400 g kokhett vatten
150 g solrosfrön
50 g linfrön
30 g salt
9 g mald spiskummin
Surdeg
25 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
165 g rågmjöl
Deg
skållningen
rågsurdegen
300 g vatten
25 g jäst
250 g mörk sirap
400 g rågmjöl
300 g vetemjöl
Gör så här
- Blanda ingredienserna till skållningen och täck med lock. Ställ åt sidan.
- Blanda surdegsgrund, vatten och rågmjöl i en annan bunke. Låt stå tills surdegen blubbat igång, ca 6-10 h.
- Rör ihop skållning, surdeg med övriga ingredienser till en deg. Den blir ganska kladdig och man behöver inte röra så länge. Täck bunken och låt jäsa i ca 2 h.
- Smör två brödformar (1 1/2 l) och klicka ner degen. Platta till ytan med blöta fingrar. Strö över lite rågmjöl. Täck formarna med en bakhanduk och låt jäsa till sig 1-2 h. Den reser sig ett par centimeter.
- Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan.
- Sänk temperaturen till 200 grader och ställ in bröden strax under mitten. Grädda bröden i ca 1 h. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader. Låt svalna på galler inlindade i en handduk.
Kommentarer är stängda.