Lasagne bolognese, Per Morbergs recept
1h 30 min
Ingredienser
KÖTTFÄRSSÅS

500 g köttfärs eller högrev att mala
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)

BECHAMEL

7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
peppar
salt

 

Gör så här
Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.

Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.

Finhacka vitlöken.

Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.

Avsluta med att ha i tomatpurén.

Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.

Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

Slå i resten och vispa om.

Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.

Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.

Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.