Det här receptet kommer från: Zeinas Kitchen

Ingredienser
150 g stora räkor
4 dl långkornigt ris
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
2 morötter
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1-2 st färska chili (kan uteslutas)
400 g krossad tomat
0,5 tsk rökt paprika
2 tsk paprikapulver
Smör och olivolja till stekning
Salt och peppar
Garnering och servering:
Persilja eller koriander
Citron
TIPS! Du kan enkelt utesluta räkorna för ett vegetariskt alternativ. Tillaga hela rätten men hoppa över steget med räkorna. Istället kan du fritera matbanan och servera det bredvid. Urläckert!

Gör såhär:
Hacka lök, paprika, selleri och skalad morot i tärningar. Finhacka vitlök och chili. Skölj riset och låt rinna av i en sil. Hetta upp olivolja och en stor klick smör. Stek lök, selleri och morot i ca 3-4 min. Tillsätt vitlök, paprika, chili, paprikapulver, rökt paprikapulver, salt, peppar och stek under omrörning i ca 4-5 min. Viktigt att du ger grönsakerna en fin stekyta för godast smak. Tillsätt krossad tomat och låt såsen puttra under lock i 15 min. Smaka av med salt, peppar eller paprikapulver. Vänd i riset och blanda. Tillsätt 4 dl hett vatten och rör om. Lägg ett lock på grytan, koka upp riset, sänk värmen och låt ångas långsamt under lock på medelvärme i ca 20-25 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt.

Om du ska ha räkor i riset: Krydda räkorna med salt och peppar. Hetta upp olja och stek räkorna 1-2 min på varje sida. Lägg räkorna över riset, rör inte om. Täck med locket och låt ångas med riset i ca 5-6 min.
Om du ska ha matbanan i riset:skär bananerna i skivor, hetta upp olja och fritera dem gyllene. Låt rinna av på papper och toppa riset vid servering.

Garnera riset med persilja/koriander och pressa citron över vid servering.