
Det här receptet kommer från: Matgeek.se
Tid: 10 timmar
1 kg rimmat fläsklägg (jag har testat 3 kg och det gick bra)
1-2 liter vatten (så det precis nästan täcker köttet)
1 liten gul lök
10 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 rejäl bit kålrot
2-4 morötter
5-6 potatisar
En klick smör
Salt & peppar
- Lägg läggen i slow cookern och häll på så mycket vatten att de täcks till cirka 3/4.
- Skala och klyfta löken. Tillsätt den, pepparkornen och lagerbladet och lägg på locket.
- Sätt timern på hög och 10 timmar.
- När läggen börjar bli klara är det dags för rotmoset. Skala och skär kålroten i grova tärningar. Gör samma sak med morötterna.
- Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Jag brukar ta hälften vatten och hälften sky från lägg-koket. Då blir det extra mycket smak på moset.
- Koka cirka 25-30 minuter.
- Skala potatisarna och skär i grova tärningar. Tillsätt dem till rotfrukterna. Koka ytterligare 15-20 minuter.
- Känn med en gaffel så allt går att mosa men inte är helt sönderkokt. Sila av kokvätskan och spara den.
- Mosa rotfrukterna med en stomp eller i en potatispress. Jag gillar när det finns lite bitar kvar i den och vill inte ha ett helt slätt mos. Den ska liksom ha lite texturskillnader.
- Späd med kokvätskan och ha gärna i lite extra av lägg-spadet för ännu mera smak.
- Rör i en klick smör och smaka av med vitpeppar och salt.
- Servera direkt tillsammans med läggen och en god, grov och stark senap.