Redo!

Det här receptet kommer från: Matgeek.se
Tid: 10 timmar  

1 kg rimmat fläsklägg (jag har testat 3 kg och det gick bra)
1-2 liter vatten (så det precis nästan täcker köttet)
1 liten gul lök
10 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 rejäl bit kålrot
2-4 morötter
5-6 potatisar
En klick smör
Salt & peppar

  1. Lägg läggen i slow cookern och häll på så mycket vatten att de täcks till cirka 3/4.
  2. Skala och klyfta löken. Tillsätt den, pepparkornen och lagerbladet och lägg på locket.
  3. Sätt timern på hög och 10 timmar.
  4. När läggen börjar bli klara är det dags för rotmoset. Skala och skär kålroten i grova tärningar. Gör samma sak med morötterna.
  5. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Jag brukar ta hälften vatten och hälften sky från lägg-koket. Då blir det extra mycket smak på moset.
  6. Koka cirka 25-30 minuter.
  7. Skala potatisarna och skär i grova tärningar. Tillsätt dem till rotfrukterna. Koka ytterligare 15-20 minuter.
  8. Känn med en gaffel så allt går att mosa men inte är helt sönderkokt. Sila av kokvätskan och spara den.
  9. Mosa rotfrukterna med en stomp eller i en potatispress. Jag gillar när det finns lite bitar kvar i den och vill inte ha ett helt slätt mos. Den ska liksom ha lite texturskillnader.
  10. Späd med kokvätskan och ha gärna i lite extra av lägg-spadet för ännu mera smak.
  11. Rör i en klick smör och smaka av med vitpeppar och salt.
  12. Servera direkt tillsammans med läggen och en god, grov och stark senap.