Antal: 4 stora eller 8 mindre

50 g smör
5 dl mjölk
10 g jäst
1 tsk salt
½ dl ljus sirap
350 g rågsikt
450 g vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt

Smält smöret, tillsätt mjölken och låt värmas till fingervarmt. Lös upp jästen med vätskan. Tillsätt salt och sirap och rör ut. Blanda ihop mjöl med hjorthornssalt och knåda till en fin och spänstig deg. Låt jäsa i 45 minuter. Dela degen i så många delar du vill baka kakor utav.

Se till att ha mycket mjöl på bakytan och kavla ut kakorna tunt. Tänk på att när du kavlar, så kavla något mindre än plåten. Kaveln plattar ut bra, sedan gör kruskaveln kakan ännu större och när du till sist lägger över kakan till plåten töjer du ut den ytterligare.

Använd gärna kaveln när du skall föra över kakan till plåten. Rulla upp den på kaveln och rulla sedan ut den på plåten.

Ugnen skall vara på 275°C och låt plåten eller bakstenen bli het innan du lägger på brödet.
Inget bakplåtspapper! Räcker med ett par minuter i ugnen på varje sida (ja, du måste vända, använd en stekspade, grilltång, bakvante). Så fort brödet visar en antydan till att få färg tar du omgående ut det. Detta brödet skall bli mjukt och därför lägger du det mellan två kökshanddukar så att det behåller fukten.

2016-07-03 08.22.05 2016-07-03 08.23.11

Det här receptet kommer från Dalmatian Mom.