Bryggd tillsammans med Anders.

Receptet

Electric Mosaic (American Pale Ale)
Bryggdag: Lördag 1/11 2014
BIAB

Volym: 10 L
Beräknat OG: 1044
Beräknat FG: 1010
Bekräknat ABV: 4.6%
Beräknat IBU: 15.8

Mäskning
Tid: 60 min (67 grader)
Vatten: 14L
Weyermann Pale Ale Malt 1.78 kg (85%)
Carapils 0,235 kg (10%)
Carahell 0,110 kg (5%)

Kokning
Tid: 80 min
Tillsatte: 0L
2g Mosaic (80 min från slut)
2g Cascade (60 min från slut)
2g Mosaic (60 min från slut)
2g Cascade (20 min från slut)
16g Cascade (0 min från slut)
16g Centennial (0 min från slut)
8g Mosaic (0 min från slut)

Torrhumling
8g Cascade
8g Centennial
4g Mosaic

Övrigt
Protafloc 1 tsk (15 min från slut)

Jäst
SafAle US-05
Pitchade vid 20 grader

Redovisning bryggdag

Total tid bryggning: ca 6h
OG: 1056
Volym: 8,5 L ner i jäshink

1. Tog lång tid att värma vatten, grytan fungerade dåligt på spisen.

2. Mäskningen gick bra. 11.5 L ner i koket

3. Uppkoket tog lång tid.

4. Koket gick bra, kokade dock lite för vilt i slutet så förlorade mer vatten än beräknat.

5. Kylning med isbad tog 3.5h.

6. Flaskning efter 2 veckor.

Anteckningar
BIAB

Mäsk: 14 L
Malt: ca 2 kg
Vattenförlust malt: Förlust 2 L
Tillsatte: 0 L
Bortkok: 3.5 L
Ner i tunna: ca 8.5 L

Resultat
OG: 1056
FG: 1011 (mål 1012) – två veckors jäsning
ABV: 5.1 %

Primning
6.5 g strösocker/liter 6.5 * 11 (11 l uppskattat) = 71.5 g
Volym: 12 l