En klassiker! Receptet kommer från ensmaksak.com

Till: 4 personer
Tid: 1 h

Köttbullarna

Har du väl provat detta grundrecept på köttbullar vill du aldrig byta.  Jag börjar alltid med att steka mina köttbullar i ugnen innan jag smörsteker dem i panna – det går allra snabbast och dessutom behåller de en vacker form.

Grundrecept:

1 liten lök eller några matskedar klippt gräslök
1 dl mjölk (valfri fetthalt)
1 dl ströbröd eller havregryn
1 ägg
1 tsk Dijon senap
2 msk kalvfond på flaska
0,75 tsk salt
Generöst med nymalen svartpeppar
ca 500 g nötfärs
En skvätt soja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.  Smörstek finhackad lök tills den är genomskinlig. Blanda mjölk, ströbröd, ägg, lök, senap, fond, salt och peppar. Låt svälla en aning. Rör ner färsen (och ev. smaksättning), blanda väl och rulla små köttbullar. (Använd gärna tajta plasthandskar eller fukta händerna med vatten eller olja). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och förgrädda 8-10 minter tills de får lite färg. Smörstek sedan köttbullarna i stekpanna och stänk över sojasås på slutet.

Luftigt potatismos

Luftigt och gott mos får man genom att låta potatisen ånga av en kort stund, värma mjölken och vispa in luft med elvispen. Godaste moset innehåller förstås en generös klick smör och salt. För ännu mer smak kan några potatisar bytas ut mot en palsternacka.

ca 4 portioner

1 kg mjölig potatis
1,5-2 dl mjölk
25 g smör
salt

Gör så här:

Skala och tärna potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ”ånga av” några minuter. Värm mjölken tills den är rykande het. Krossa potatisen med hjälp av visparna, tillsätt smöret och häll i lite av mjölken i taget och vispa moset riktigt luftigt med elvsip. Smaka av med salt.

Gräddsås

Rund, gräddig och smakrik. Att blanda grädde och crème fraîche gör såsen extra god.

4 portioner
3 dl grädde
200 g crème fraîche 34 %
ca 2 msk kalvfond på flaska
ca 1 msk Kikkoman sojasås
ev. 1 tsk HP sås
svartpeppar

Gör så här:

Låt samtliga ingredienser koka några minuter till en god sås. Ju längre tid du kokar desto mer reducerad och salt blir den.

Smörstekta lökringar

Smörstekta mjuka och söta lökringar smakar gudomligt gott till köttbullar med gräddsås.

4 portioner

2-4 gula lökar
25 g smör
1-2 tsk strösocker
salt

Gör så här:

Skala lökarna och skiva dem tunt, det går lättast med en mandolin eller vass kniv. Smörstek sedan löken riktigt mjuk i smör på medelvärme utan att den tar för mycket färg. Strö över lite socker och salt på slutet.