Bryggd tillsammans med Henning och Micke

Receptet

Bruno (Brown porter)
Bryggdag: Fredag 27/10 2014
Maxi-BIAB

Volym: 18 L
Beräknat OG: 1049
Beräknat FG: 1012
Bekräknat ABV: 4.9%
Beräknat IBU: 30

Mäskning
Tid: 60 min (68 grader)
Vatten: 20L
Weyermann Pale Ale Malt 3.2 kg
Carafa I 0,240 kg
Carafa II 0,160 kg
Chokladmalt 0,160 kg
CaraMunich II 0,280 kg

Kokning
Tid: 70 min
Tillsatte: 4L (ca.21L)
EKG 4.9 aa 35 g (70 min från slut)
EKG 4.9 aa 17 g (10 min från slut)

IBU: 30
Övrigt: Protafloc 1 tsk

Jäst
Wyeast 1028 London Ale
Pitchade vid 20 grader

Redovisning bryggdag

Total tid bryggning: ca 6h
OG: 1050
Volym: 14 L ner i jäshink

1. Mäskningen gick bra. 20 liter vatten värmdes upp på 45 minuter.

2. BIAB-påsen fick ligga i hink och lakades med tre liter uppvärmt vatten.

3. Uppkoket tog 28 minuter.

4. Koket gick över förväntan. Smidigt. Bortkok blev ca 4 liter. Höll oss på åttan på spisen, locket på sidan.

5. Kylning med isbad. Tid innan pitchning: två timmar 40 minuter.

6. Flaskning efter 2 veckor.

Anteckningar
Maxi-BIAB

Mäsk: 20 L
Malt: ca 4 kg
Vattenförlust malt: Förlust 4 L
Tillsatte: 4 L
Ner i tunna: ca 18 L

Resultat

OG: 1056
FG: 1011 (mål 1012) – två veckors jäsning
ABV: 5.1 %
Primning: 6.5 g strösocker/liter 6.5 * 11 (11 l uppskattat) = 71.5 g
Volym: 12 l