Gött rostbröd som från början kommer från Martin Johanssons bok, Enklare Bröd, gott att frysa.

Antal: 2 st limpor
Tid: 1 h arbete och ca 8-10 h jäsning

Ingredienser

6 g jäst (färsk)
600 g kallt vatten
780 g vetemjöl special
16 g salt
ca 50 g solrosfrön
ca 20 g linfrön
ca 20 g sesamfrön
Samt frön till utbakning

Gör så här

Dag 1/kväll/morgon
Rör ut jästen i lite vatten, tillsätt resten av vattnet. Tillsätt sedan mjöl, frön och salt. Blanda allt väl. Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur ca 8 – 10 timmar.

Dag 2
Börja med att smöra två brödformar. Häll ut rikligt med frön på ett bakbord, ungefär lika mycket som du hade i degen. Skrapa ut degen och dela den i två bitar. Dra ut delarna till kvadrater och lägg dem över fröna. Vik sedan kvadraterna på mitten och lägg dem i smorda brödformar. Låt bröden jäsa ytterligare en timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.

När tiden är ute skickar du in bröden strax under mitten i ugnen. Baka bröden i 15 minuter, spraya sedan in lite vatten med en blomspruta och sänk temperaturen till 200 grader och baka vidare i 20-minuter. Ta ur bröden ur formarna och låt kallna på galler.