Det här receptet har min mamma fått från en bagare på Gotland. Tar lång tid att göra men blir väldigt gott.

Antal: 2 st
Tid: 3-4 dygn

Ingredienser

¼ paket jäst
10 dl vatten
2 dl rågmjöl
2 dl durumvete
16 dl vetemjöl
2 msk salt

Gör så här

Blanda jästen och vattnet i en hushållassistent. Blanda sedan ner i tur och ordning, rågmjöl, durumvete och sist vetemjöl. Kör maskinen på medelhög hastighet. Blanda degen väl i cirka tio minuter. När det återstår fyra minuter blandar du i saltet. Kör tills degen blir slät och fin.

När degen är klar kan du försluta skålen med gladpack, det gör inget om det inte är helt tätt. Låt nu degen få jäsa i rumstemperatur i cirka tre timmar. När degen har jäst upp rejält ställer du in den i kylen i 2-3 dygn.

Efter cirka 2,5 dygn tar du ut degen och låter den vila i rumstemperatur i 2 timmar. Mjöla sedan ett bakbord rikligt med mjöl och ta varsamt ut degen. Dela den i två delar och forma delarna till rektanglar. Vik sedan över långsidorna tre gånger mot varandra. Forma sedan till en limpa. Lägg limporna på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa i rumstemperatur i tre timmar.

* Jag la mina bröd i jäskorgar istället för på bakplåt. Gick bra det också.

När det återstår cirka en timmes jästid sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt. När jästiden är slut har degen flutit ut och blivit mycket större och svampigare. Ställ in dem på den varma plåten en bit nedanför mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 170 grader efter cirka tio minuter, grädda bröden ytterligare i 60 minuter.

Ta ut bröden och låt dem kallna på ett galler. Skär inte i brödet direkt utan vänta minst 60 minuter.