Baktiden: ca 4 timmar
Antal: 1 bröd

Ingredienser

300 g (6½ dl) vetemjölspecial
300 g (3 dl) vatten
10 g (2 tsk) jäst
6-9 g (1-1½ tsk) salt

Gör så här:

Blanda jäst och vatten. Tillsätt mjöl och salt. Blanda allt väl, degen skall vara ganska kladdig. Låt jäsa i 30 minuter. När 30 minuter har passerat, blöt händerna och dra ut degen och vik in degens kanter mot mitten. Upprepa proceduren tre gånger med 30 minuters mellanrum. Efter tredje gången får degen jäsa i ca 60 minuter.

Placera degen på ett väl mjölat bord. Dra ut degen till en kvadrat och vik ihop kanterna mot mitten. Lägg sedan degen i en jäskorg eller en bunke med en jäsduk (rikligt mjölad). Låt nu degen jäsa i  ca 60 minuter. Sätt på ugnen i tid – 250 grader. Ställ en plåt i ugnen under tiden.

Vänd degen ur jäskorgen på ett bakplåtspapper och strö över lite mjöl.  Skjut in brödet på den varma plåten och häll lite vatten eller isbitar i en plåt under. Vädra efter 15 minuter. Upprepa sedan var femte minut. Brödet är klart efter 30-35 minuter. Börjar brödet få för mycket färg, sänk värmen. Låt brödet svalna på ett galler.