En bagel eller beigel är en typ av bröd. Den utbakade degen som får vila i kylskåpet eller källaren över natten får koka en stund innan bageln gräddas färdigt som vanligt i ugn. Kokningen ger brödet en speciell kompakt konsistens. Bagelns typiska form ska enligt en myt efterlikna en stigbygel, detta till åminnelse av Johan III Sobieskis seger över turkarna i slaget vid Wien 1683 men detta är av allt att döma en myt och brödtypen är äldre än så. Brödet tros ha uppkommit i Centraleuropa, förmodligen Kraków, Polen, på 1600-talet och sedan spridits över världen av judiska emigranter.

Bagels är mycket populära i Nordamerika och Storbritannien och äts ofta med cream cheese och andra pålägg. Det finns två huvudtyper av bagels: New York-stil och Montréal-stil. Bagels av New York-stil innehåller salt och malt och kokas i vatten. Bagels av Montréal-stil innehåller inget salt och kokas i honungssötat vatten och blir därför något sötare.

Språkrådet rekommenderar att ordet skrivs beigel på svenska (jämför beygel på jiddish).

Du behöver

500 g vatten (5 dl)
25 g jäst
12 g neutral olja (ca 1 msk)
40 g honung (ca 2 msk)
800 g vetemjöl special
9 g salt (1 1/2 tsk)

Övrigt
vatten + socker, 1 msk/l
ägg till pensling
frön, t ex pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön

Gör så här:

12 st

Ljumma vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös med lite av vattnet, tillsätt därefter resten av vattnet tillsammans med olja och honung. Arbeta in mjölet, lite i taget och tillsätt saltet. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i 12 bitar om cirka 110-115 gram styck. Forma ringar och nyp ihop skarven mycket noggrannt. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull med 1 msk socker per liter vatten. Sänk ner bröden, några få åt gången och koka dem cirka 2 minuter (stormkoka inte). Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av på galler. Pensla med uppvispad äggvita eller ägg. Rulla bröden i frön. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Receptet kommer från
http://www.bagelsrecept.se/amerikanska-bagels