Baguetter

Ett baguetterecept från Pain de Martin. Det blir ungefär fyra stycken lite krokiga baguetter, härligt goda. Har testat att både jäsa i rumstemperatur över natten och i kylskåp. Kylskåp blev bäst. Ta fram degen en timme eller två innan du börjar.

Dag 1, kväll

4 dl (400 g) vatten
1 tsk (5 g) färskjäst
8 dl (480 g) vetemjöl special (trots allt, det andra var slut)
1 1/2 tsk (10 g) salt

Blanda ut jästen i vattnet och rör sedan ner mjölet. Tillsätt saltet och rör tills det blandats ordentligt. Någon liten minut räcker. Täck med plast och ställ i kylskåpet.

Nu ska degen jäsa ordentligt. När man bakar baguetter på mer traditionellt vis gör man ofta en poolish, en fördeg på mjöl och vatten, och experterna menar att den ska jäsa tills den precis börjat kollapsa. Den reser sig och börjar bubbla, och efter ett tag ger den liksom med sig. Den ser ut att vilja försvinna ner i ett hål … Efter 13 timmar var min deg i det stadiet, då tog jag den.

Dag 2, eftermiddag

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut den till en rektangel. Vik ihop den några gånger så att den blir till ett litet paket.

Vill man hellre ha ett stort bröd än små baguetter så blir nog även det hur bra som helst. Då är det bara att skjutsa in paketet efter en stunds vila.

Sätt ugnen på full värme när du bakat ut degen, då hinner den bli varm under tiden degen jäser. Ungefär 30 minuter jäste mina (eftersom man inte har bankat ur all luft ur degen behövs inte mer). Sätt en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Dela degen i fyra delar på längden och lyft över dem till ett bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och skjutsa genast in dem i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten, det blir ånga som baguetterna vill ha.

Efter ungefär 10 minuter, vädra ugnen genom att öppna och stänga luckan. Vill man ha en knaprig skorpa på baguetterna är det vädra man ska göra. Upprepa vädringen med några minuters mellanrum tills de är klara.

När baguetterna börjar få fin färg på ovansidan kan man vända dem med undersidan upp för att få en bra skorpa runt om. Ibland kan man behöva skuffa runt bröden i ugnen för att de ska bli jämnt bakade.

Ta ut baguetterna när de ser ut som du vill ha dem. Man ska inte vara alltför försiktig, mycket färg ska de ha! Låt svalna på ett galler. Voilà, godaste sommarbaguetten!

Det här receptet kommer från:
http://paindemartin.blogspot.se/2009/06/tredje-forsoket-hej-baguette.html

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. dom här ska jag göra!!!!!

Lämna ett svar